Vroege vogel of niet? Verbeter je productiviteit met een ochtend ritueel.

Vroege vogel of niet? Verbeter je productiviteit met een ochtend ritueel.

 

Zo maak je van 2019 een uitgerust jaar. Aan het lezen... Vroege vogel of niet? Verbeter je productiviteit met een ochtend ritueel. 5 minuten Volgende Een opgeruimd slaapvertrek. Zo creëer je dat.
Ochtenden, de één houdt ervan de ander draait liever nog een keer om in bed. Toch kan iedereen baat hebben bij vroeg opstaan. Wist je namelijk dat je met vroeg opstaan veel meer vat hebt op de dag die voor je ligt? Door in de vroege uren ruimte in te bouwen voor jezelf en de dingen die jij fijn vindt, geef je richting aan jouw dag en op de lange termijn zelfs je leven. Ben jij niet zo’n vroege vogel óf kan jouw ochtend gewoonweg nog wel een boost gebruiken? Lees hieronder zes dingen die onmisbaar zijn voor een goede start van de dag. Zodat jij je de rest van de dag ‘on top of the world’ voelt. Én willen we dat niet allemaal…

 

Dagdroom 

Geef je dag meteen een positieve draai door de eerste paar minuten alleen maar positief te denken. Doe je ogen dicht en denk aan alles waar je dankbaar voor bent en aan de leuke dingen die je vandaag gaat doen. Visualiseer zo concreet mogelijk hoe jouw perfecte dag er vandaag uit gaat zien. Je zult merken dat met deze happy thoughts de dag een stuk lichter aanvoelt!

 

Géén social media in de ochtend!

De wekker gaat en het eerste wat je doet is door je Facebook of Instagram feed scrollen. Herkenbaar? Je bent niet de enige, uit onderzoek blijkt namelijk dat het gros van de volwassenen ’s ochtends als eerste hun mobiel checkt. Slechte gewoonte vinden wij. Je stelt jezelf direct bloot aan alle prikkels, terwijl je beter de eerste tien minuten van de dag aan jezelf kunt besteden. Laat dus de volgende keer dat je wekker gaat je telefoon nog even op vliegtuigstand staan en haal hem er pas af wanneer je van huis weggaat. Gun jezelf die privétijd!

 

Laat je inspireren 

In The Miracle Morning raadt schrijver Hal Elrod zijn lezers aan elke ochtend tijd te maken voor het lezen van enkele alinea’s. Dit kan uit een goed boek zijn of een tijdschrift dat jou inspireert. Ook even online gaan voor je favoriete blog is in deze context helemaal geoorloofd. Want zegt Hal, door iedere ochtend ten minste 10 minuten te lezen, voed je jezelf met interessante ideeën die je de rest van de dag zullen bijblijven. En wie weet komt die informatie je nog van pas bij een brainstormsessie of tijdens een praatje bij de koffieautomaat…

 

Een goed ontbijt!

De gemiddelde mens heeft baat bij een goed ontbijt. Je hebt voor een langere periode niet gegeten, je bloedsuikerspiegel is laag en het ontbijt helpt je bij het aanvullen van je voorraden zodat je energiek aan je dag begint. Zelfs als je ’s morgens haast hebt of niet veel tijd is een handvol fruit en granen of noten door een schaaltje yoghurt al voldoende en makkelijk. Belangrijk: schrok niet staand aan het aanrecht iets naar binnen, maar neem er de tijd voor. Ga aan tafel zitten om te eten en doe het met aandacht.

  

Stretch je fit

Je ochtend beginnen met wat stretchen of yoga, geeft je de kans een moment voor jezelf te nemen en je hoofd leeg te maken. Bovendien zorgt het voor soepele spieren en betere mobiliteit waar je heel de dag plezier van zult hebben. Ben jij een yoga-groentje? Bekijk dan op happinez.nl een simpele yoga-practice waarmee jij je dag goed kan beginnen.

 

Ochtendritueel met kids? 

Als ouder met kinderen loopt de ochtend zelden zo als je van te voren bedacht had. Niet alleen moet je jezelf klaarmaken voor de dag, ook je kroost moet zich wassen, aankleden, ontbijten, tandenpoetsen… Kortom, er ‘moet’ van alles. De kunst is om uit het ochtendspits gevoel te blijven door eerder op te staan. Als je ruim op staat voordat de rest van het huis ontwaakt, heb je overal net iets meer tijd voor. Bovendien creëer je tijd voor jezelf, om te mediteren, te dagdromen… wat dan ook dat jij kunt gebruiken om je dag heerlijk te starten.

  

Kortom, door te werken aan je mindset, je lichaam en aandacht te geven aan de dingen die jij belangrijk vindt, neem je de controle over de dag. Je rent niet achter de feiten aan, maar je bent de baas in je eigen hoofd, lichaam en leven. Opzoek naar inspiratie hoe je jouw ochtend vorm kunt geven? Bekijk hier het ochtendritueel van Joost van der Vecht, Anouk van der Laan en Annemieke Boots.