Een opgeruimd slaapvertrek. Zo creëer je dat.

Een opgeruimd slaapvertrek. Zo creëer je dat.

Onder het mom van 'een opgeruimde slaapkamer is een opgeruimd hoofd' vind je in deze blogpost 6 tips die jou helpen bij het creëren van rust in je slaapkamer.
Op het moment dat je blik vooral wordt getrokken door rondslingerende kleding, wordt ontspannen natuurlijk lastig. Het is zelfs bewezen dat je sneller in slaap valt in een slaapkamer die rommelvrij en opgeruimd is. Onder het mom van ‘een opgeruimde slaapkamer is een opgeruimd hoofd’ vind je hieronder 6 tips die de basis kunnen zijn voor het creëren van rust in je slaapkamer.

 

Een vaste opbergplek

Rommel, ook achter gesloten deuren, is onrustig voor je hoofd. Dat begint natuurlijk allemaal met goede opbergmeubels en –plekken. Bedenk voor alle spullen die je in je slaapkamer bewaart een logische plek. Dingen die geen vaste plaats hebben, blijven namelijk rondzwerven en veroorzaken uiteindelijk ergernis en onrust. Daniel Levitin geeft in zijn boek The Organised Mind tips over het organiseren van zo’n beetje alles. Hij pleit daarin onder andere voor het opbergen van één categorie spullen op één vaste plek.


Ontspullen

De grote vraag is eigenlijk, wat heb je echt nodig in je slaapkamer en waar word je blij van. De Japanse bestseller auteur en wereldwijd bekende opruimgoeroe Marie Kondo stelt haar lezers de volgende vraag: ‘Does it spark joy?’ Het gaat erom dat je jezelf de vraag stelt, brengt dit item mij vreugde of ligt het gewoon onnodig in de weg? Hierbij is het belangrijk om met je hart te denken in plaats van met je hoofd. Afscheid nemen van bepaalde spullen is meer dan een training in opruimen, het is een training in echt geluk, schrijft Fumio Sasaki dan ook in zijn boek Goodbye things.

 

Closet clean-up

Ook voor de hand liggend natuurlijk, maar een uitpuilende kledingkast is nou niet bepaald rustgevend. Begin daarom met het uitzoeken van je kledingkast. Nieuwe regel: in je garderobekast mag alleen kleding en hooguit beddengoed liggen. Begin met het vaarwel zeggen van de kleding die je gewoonweg niet meer draagt en ook niet van plan bent te dragen en houd daarbij de wijze woorden van Marie Kondo in je achterhoofd: ‘Does it spark joy?’. Geloof ons, dit kan op de lange termijn voor heel veel bevrediging zorgen.

 

Opgemaakt staat netjes

Leer jezelf aan om iedere ochtend direct je bed op te maken. In de avond ben je jezelf dankbaar. Het ziet er namelijk zo veel uitnodigender uit om in een opgemaakt bed te stappen, dan in het rommelig goedje dat je die ochtend in alle haast hebt achtergelaten.

 

De slaapkamer is om in te slapen

Je zult zien een opgeruimde, minimalistisch ingerichte slaapkamer, leidt tot verbazingwekkend veel rust. En onthoud vooral: De slaapkamer is om in te slapen. Dus zaken als electronica, je uitpuilende wasmand, gelezen boeken, en andere random troepjes, nemen alleen maar onnodige kostbare ruimte in.