Zo creëer je een rustgevende Scandinavische slaapkamer
De Scandinaviërs verheffen slapen tot een kunst. Al van kinds af aan leert de jongste generatie buiten slapen. Dik ingepakt en met kinderwagen en al buiten de deur, om zo optimaal te kunnen genieten van hun rust. Als volwassene heb je die slaap even hard nodig. Alleen kan die soms lastiger te vatten zijn door de drukte en hectiek van de dag. Verander je slaapdomein daarom in een Scandinavische slaapkamer met de vijf tips uit deze blog. Voor je het weet, kun je uitgerust aan je nieuwe dag beginnen.
Gemiddeld slaapt een mens zo’n zes tot acht uur per nacht. De kwaliteit van die slaap heeft een sterk effect op hoe iemand zich overdag voelt. Hoe beter de nachtrust, hoe beter de dag en natuurlijk andersom. Want slecht slapen kan de gezondheid negatief beïnvloeden. Bijvoorbeeld in de vorm van een verminderde weerstand, een grotere eetlust of op de langere termijn zelfs een vergrote kans op burnouts of depressie. Genoeg reden dus om de slaapkamer eens onder handen te nemen. Een rustige plek zorgt voor een rustige nacht. En bij wie kunnen we dat beter afkijken dan bij de Scandinaviërs?
Kies meubels van natuurlijke materialen
Je bed is het belangrijkste meubel in je slaapkamer. Ben je bezig met een redesign voor rust, dan is dit waar je wilt beginnen. Door te kiezen voor een minimalistisch bed van natuurlijk materiaal, leg je de basis voor een ruimte die ontdaan is van onnodige details. Zo doet je slaapkamer wat het moet doen: rust brengen.
Een minimalistische slaapkamer bevat enkel het broodnodige, en vooral niet meer. Op die manier behoud je het kalmerende karakter van de ruimte. Combineer daarom je bed met een houten nachtkastje, een zachte lichtbron en hooguit een houten spiegel of wandplank. Met puur die meubels, ben je er eigenlijk al. Wat je verder toevoegt, hangt van je voorkeur en de ruimte af. Maar wat je ook kiest, je slaapkamer dient een rustige plek te zijn. Alle onnodige extra details leiden af en maken het geheel al snel weer chaotisch.
Ga voor rustgevende, koele tonen
In de meeste minimalistische slaapkamers zien we voornamelijk wit terugkomen. Toch hoef je je niet tot deze kleur te beperken. Door koele kleuren te gebruiken met groene, blauwe of neutrale tinten creëer je dezelfde sereniteit als bij wit, terwijl je tegelijkertijd een spannender effect realiseert.
Blijf in elk geval weg van felle, knallende kleuren zoals rood of paars. Voor dit soort kleuren is helaas geen plek in een Scandinavische slaapkamer. Heldere kleuren zorgen eerder voor een dramatisch effect, terwijl je juist op zoek bent naar rustgevende en kalmerende energie.
Wil je vermijden dat je rustige kleuren resulteren in saaiheid? Voeg dan verschillende patronen en texturen in neutrale kleuren toe ter decoratie. Zo houd je het interieur van je slaapkamer gelaagd en multidimensioneel.
Zelf het Zweedse slapen ervaren? Doe inspiratie op in Zweden. Hier kun je slapen bij TypeO loft.
Houd de inrichting minimalistisch
Het woord minimalistisch zegt het eigenlijk al: ontdaan van al het onnodige. Dat is ook nodig als je een omgeving wilt creëren die vrij is van stress en prikkels. In de slaapkamer krijg je dit voor elkaar door alle oppervlakten zo vrij mogelijk te houden van spullen.
Denk bijvoorbeeld aan je nachtkastje: hier kun je foto’s op bewaren, de drie boeken die je nog aan het lezen was, je telefoon en een dagboekje om gedachten in op te kunnen schrijven. Maar je kunt er ook voor kiezen puur het noodzakelijke op je nachtkastje te zetten. Denk aan een lichtbron, zoals een mooie kaars, en een glas water. Zorg er te allen tijde voor dat je je telefoon uit de slaapkamer houdt om prikkels vlak voor, tijdens en na het slapen te elimineren.
Door die trend door te trekken naar je boekenplank, bureau of andere oppervlaktes in je kamer, voorkom je dat je met rommel, gedachten en taken in je hoofd gaat slapen. Je elimineert de details, focust je op het pure en doet waarvoor je jouw slaapkamer in kwam: uitrusten.
Verberg je opslag
Heb je allerlei spullen in je slaapkamer rondslingeren waarvan je niet zeker weet wat je ermee moet, dan kan dit al snel je kamer rommelig maken. Zorg daarom voor voldoende (verborgen) opslagplekken.
Bewaar je zomerdeken onder je bed in een mooie opslagbox, hang je kleding terug in een houten kledingkast die op een naadloze manier sluit en kies passend meubilair voor je bezittingen. Zo behoud je de kalmte en rust in je omgeving.
Jouw slaapkamer aanvullen met minimalistische kunst? Ontdek het werk van Atelier KØNCEPT.
Slaap onder gelaagd beddengoed
Wil je slapen zoals de Scandinaviërs dat doen, dan houd je jouw raam open gedurende de nacht. De zuurstofstroom die dan ontstaat, zorgt ervoor dat je in een diepere slaap kunt komen. Je beddengoed moet hier dan wel tegen bestand zijn. Je wilt voorkomen dat je middenin de nacht badend in het zweet wakker wordt, maar ook dat je een verkoudheid oploopt omdat je kou gevat hebt. Gelaagd beddengoed is hier de ideale oplossing voor.
Natuurlijke materialen liggen ten grondslag aan je beddengoed. Denk aan dekens gevuld met, of gemaakt van wol en kussens gevuld met veren. Kies hier vervolgens linnen beddengoed voor dat je gedurende de zomers koel houdt, en in de winter juist helpt bij het vasthouden van warmte door ademende eigenschappen. Over je dekbed leg je vervolgens een bijpassend plaid in mohair of alpaca wol. Eventueel kun je het geheel afmaken met een sierkussen in hetzelfde materiaal. Maar wil je het echt minimalistisch houden, dan laat je dit achterwege.
In vijf stappen naar de perfecte, Scandinavische slaapkamer
Met de vijf stappen uit deze blog kun jij jouw slaapkamer omvormen naar een minimalistische, Scandinavische rustplaats. Begin bij een bed van natuurlijk materiaal, ga voor neutrale kleuren, houd je inrichting minimalistisch, zorg voor voldoende (verborgen) opbergruimte en ga voor gelaagd beddengoed. Voor je het weet, lig je te slapen als een Scandinavische baby.
Meer van dit soort tips ontvangen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, Je ontvangt regelmatig de nieuwste tips op het gebied van slapen, Scandinavische lifestyle en B&B’s in je mailbox. Je vindt de inschrijfoptie rechtsonderin op onze website.