Voorkom slaapproblemen: Zo verzeker je jezelf van een goede nachtrust.

Voorkom slaapproblemen: Zo verzeker je jezelf van een goede nachtrust.

De ochtend van... Hanneke Tsujimaru Aan het lezen... Voorkom slaapproblemen: Zo verzeker je jezelf van een goede nachtrust. 4 minuten Volgende Optimaal slapen met de kracht van linnen
Slapen is een essentieel onderdeel van ons leven. Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich en laadt je weer op voor de nieuwe dag. Een goede nachtrust is dus ontzettend belangrijk, en draagt bij aan een betere gezondheid, concentratie en stemming. Maar wat als slapen telkens niet lukt? Met deze tips pak je jouw slaapproblemen aan en geef je jezelf een goede nachtrust!

 Regelmaat is key

Het lijkt een open deur, maar we zien toch nog vaak dat routine en regelmaat niet (voldoende) geïmplementeerd worden in het dagelijks leven. Leer jezelf een vast slaapschema aan, waarbij je elke dag op dezelfde tijd naar bed gaat en op dezelfde tijd opstaat. Ja, ook in het weekend! Creëer daarnaast een ontspannen avond routine voor jezelf, waarbij je in het laatste uur voor het slapengaan alvast afschakelt. 

Een belangrijke tip: Geef jezelf en je lichaam tijd om aan je nieuwe ritme en routine te wennen. Na verloop van tijd merk je dat je een natuurlijk ritme ontwikkelt, je makkelijker in slaap valt én meer uitgerust wakker wordt. 

Creëer een fijne slaapomgeving

Een rustgevende slaapkamer is onmisbaar voor een goede nachtrust. Zorg er daarom voor dat je slaapkamer een fijne plek is waar je volledig kunt ontspannen. Weten hoe je dat aanpakt? In een van onze eerdere blogs leggen we je stap voor stap uit hoe je van jouw slaapkamer een minimalistische rustplek kunt maken.  

Investeer daarnaast in een stevig bed en een hoogwaardig matras. Kies voor een matras dat gemaakt is van kwalitatieve, natuurlijke materialen die van nature ergonomische en duurzame eigenschappen bevatten. Er wordt niet voor niets gezegd dat goed slapen begint bij een goed matras! 


Beperk cafeïne en alcohol

Wist je dat cafeïne en alcohol je slaap behoorlijk kunnen verstoren en dus slaapproblemen kunnen veroorzaken? Cafeïne is een stimulerend middel dat je wakker en alert houdt, precies wat je niet wil wanneer je op het punt staat om je bed in te duiken. Vermijd daarom het gebruik van cafeïne voor het slapengaan, en neem in plaats daarvan een heerlijk kopje kruidenthee

Alcohol daarentegen maakt je wel slaperig, maar heeft de neiging om je REM-slaap te verstoren. Tijdens je REM-slaap verwerk je de ervaringen die je gedurende de dag hebt opgedaan. Lukt dit niet voldoende? Dan krijg je mogelijk te maken met een ‘vol hoofd’ en een prikkelbaar gevoel, wat vervolgens weer zorgt dat je minder goed in slaap valt.

Zorg voor voldoende ontspanning

Ontspanningstechnieken helpen je om lichaam en geest te tot rust te brengen voor het slapengaan. Probeer eens yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen of progressieve spierontspanning. Dit remt de snelheid die je overdag hebt opgebouwd af en helpt je om tot rust te komen, waardoor je makkelijker in slaap valt. Ook gedurende de dag tijd vrijmaken voor een korte meditatie, yoga sessie of wandeling in de natuur draagt bij aan een ontspannen gevoel.

Ben je slaapproblemen de baas!

Met de vier stappen uit dit blog verzeker je jezelf van een verbeterde nachtrust. Zorg voor routine en regelmaat, creëer een fijne sfeer in je slaapkamer, laat cafeïne en alcohol zoveel mogelijk links liggen en gun jezelf voldoende momenten van ontspanning. Slaap lekker!

Meer slaaptips ontvangen? 

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Je ontvangt regelmatig handige tips op het gebied van slapen, meer over de Scandinavische lifestyle en de leukste B&B’s in je mailbox. De inschrijf optie vind je rechtsonder op onze website.