Slapen op zijn Scandinavisch! De voordelen van een koude slaapkamer.

Slapen op zijn Scandinavisch! De voordelen van een koude slaapkamer.

Slapen met het raam open? De Noren zweren erbij. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat een frisse temperatuur in de slaapkamer een positief effect heeft op je slaap en gezondheid. Waarom precies? We geven je vier redenen:

Slapen met het raam open? De Noren zweren erbij. Zelfs bij temperaturen onder het vriespunt wordt met het raam op een kiertje geslapen. De koude lucht wordt geassocieerd met frisheid en een goede gezondheid. Én daarmee hebben de Noren het bij het rechte eind. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat een frisse temperatuur in de slaapkamer een positief effect heeft op je slaap en gezondheid. Waarom precies? We geven je vier redenen:

 

Je valt sneller in slaap!

Je lichaamstemperatuur kent een cyclus van 24 uur. Je temperatuur is het hoogst in de middag en begint te dalen wanneer het tijd is om naar bed te gaan. Tijdens je slaap zal je lichaam vervolgens de laagste temperatuur bereiken. Als je in een koude kamer ligt, zal je lichaam eerder wennen aan de natuurlijke cyclus van het kouder worden en zul je dus sneller in slaap vallen.


Je slaapt dieper en slaapt beter door.

In onderzoek is aangetoond dat in een te warme slaapkamer slapen het lichaam ontregelt. Je slaapt onrustiger en wordt vaker wakker. Wanneer je in een te warme kamer slaapt, wordt namelijk de aanmaak van het hormoon melatonine geremd. Houd je kamer dus fris om ervoor te zorgen dat je lichaam dit hormoon blijft aanmaken.

Voorkom rimpels!

Je zult het niet geloven, maar in de kou slapen voorkomt rimpels. Als je lichaam afkoelt, worden er, zoals eerder genoemd, meer hormonen aangemaakt. Een van die hormonen is het anti-verouderingshormoon. Een leuke aanvulling op je nachtcrème, niet?

Je verbrand meer calorieën.

Nog een mooie bijkomstigheid: je verbrandt meer calorieën als je lichaam kouder is. Het heeft namelijk meer energie nodig om op de juiste temperatuur te blijven. Alle kleine beetjes helpen!
Kortom, verwarming uit en raam open, dat is pas gezond! Maar wist je dat ook de keuze van je matras bij kan dragen aan koelere nachten? Lees meer over ons extra ademende Morning Matras en het verkoelende vermogen van het linnen beddengoed van By Mölle.