Schoon beddengoed. Tips door lifestyle blogger Kyra de Vreeze

Schoon beddengoed. Tips door lifestyle blogger Kyra de Vreeze

“Het leek altijd zo simpel en straight forward, een wasje draaien. Maar sinds ik kinderen heb denk ik daar iets genuanceerder over.” Kyra de Vreeze van kyraskitchen geeft tips voor een fijn- en schoonbeddengoed.

Het lijkt altijd zo simpel en straight forward, een wasje draaien. Maar sinds ik kinderen heb denk ik daar iets genuanceerder over. Kleding, maar ook beddengoed zit regelmatig onder de vlekken. Hoe goed ik hun toetjes ook poets, ik vind toch steeds weer chocolade sporen, bessen kwijl, dotjes snot en bloed uit de neusjes. Niet alleen hun beddengoed maar ook onze lakens worden er mee gedecoreerd. Geen souvenirs die ik het houden waard vind, dus hup snel in een sopje.

Elke vlek heeft weer een iets andere voorbehandeling nodig. Zo blijven onze parelwitte lakens, en de handgeverfde beddengoedjes van de kinderen, lang wit en mooi. Ons beddengoed houd ik goed in vier simpele stappen. Door het voor te behandelen, juist te wassen, goed te drogen en netjes te vouwen. 

Voorbehandelen hoeft alleen als er een vlek op zit.

Mijn allround vlekkenmiddel is galzeep, een favoriet uit de oude doos en eentje die onze grootmoeders ook altijd gebruikten. Ik breng galzeep aan op alle soorten vlekken, behalve die van bessen. Ik laat de zeep een kwartier inwerken en was het vervolgens op vlekkenstand in de machine. Bessen vlekken (blauwe bessen, bramen, aardbeien en kersen) behandel ik door er net zo lang kokend water over heen te gieten tot de vlek verdwenen is.

De zon werkt als een natuurlijk bleekmiddel, daarom laat ik het liefst de lakens buiten in het zonlicht drogen. Vanish smennish, de ouderwetse techniek is de beste. En natuurlijk gaat er niets boven knapperig verse lakens met de geur van buiten.

Ik was al onze was met de producten van Sonett. Dit Duitse merk is een van de weinige producenten van biologisch (dynamische) wasmiddelen die 100% biologisch afbreekbaar is. Daardoor wordt het milieu niet belast. Sonnet heeft een ‘sensitief’ lijn , met milde ingrediënten voor de gevoeligste huidjes. Alle producten zijn zonder enzymen, petrochemische tensiden, geurstoffen, kleurstoffen, conserveringsmiddelen, bleekmiddelactivators en andere chemicaliën.

Wij kopen de wasmiddelen in bulk: in grote containers van 10 tot 20 liter. Met behulp van een pompje vul ik om de zoveel tijd een liter fles bij die ik naast de wasmachine heb staan. Bulk is goedkoper en het zorgt ervoor dat we minder afval produceren. Wol en zijde was ik met de hand. Beddengoed met vlekken was ik op vlekkenstand. Beddengoed zonder vlekken gaat op een kort 40 graden programma. Als we ziek zijn geweest was ik het beddengoed een keertje heet, op 95 graden. Zeker als de lakens niet in het (van nature antibiotische!) zonlicht gedroogd kunnen worden.

Na het wassen hang ik het beddengoed gelijk aan de lijn om te drogen. Ik spray het in met een zelfgemaakte ‘laken mist’. De verstuiver bevat een mengsel van water en wat etherische olie. Lavendel is favoriet. De laken mist geeft de lakens een heerlijke frisse geur. Onze biologische wasmiddelen zijn mild waardoor ze zelf amper geur achter laten. De laken mist biedt uitkomst. Vooral voor geurfreaks als ik. (onderaan artikel mijn recept voor laken mist)

Het vouwen van beddengoed is nooit mijn favoriete bezigheid geweest. Ik stuntel met de grote lakens. Ik struikel erover en mijn armen lijken nooit lang genoeg. Vooral hoeslakens vouwen vind ik dramatisch ingewikkeld. Een tijdje geleden las ik over deze techniekSindsdien gaat het me iets beter af. Ik gebruik ons tweepersoons bed om de lakens met mijn handen glad te strijken. Met behulp van de eerder genoemde techniek vouw ik het beddengoed tot een behapbaar pakketje. Mocht je tijd over hebben en van strijken houden: niet alleen de zon maar ook de hitte van de strijkbout werkt antibiotisch en zorgt voor ziektekiemvrije lakens. 

We wassen en verschonen ons beddengoed eens per week. De schone lakens liggen dan met smart in de kast te wachten tot het zaterdag is. Er is niets lekkerders dan op zaterdagavond tussen de verse lakentjes te stappen en zondagochtend uitgerust in een fris bed wakker te worden.

 

RECEPT LAKEN MIST

- Verstuiver met inhoud van +- 100 ml
- 90 ml water
- 50 druppels (lavendel*) essentiële olie

Doe het water in de verstuiver, voeg de druppels toe, doe de dop erop en schudt. Schudt voor elk gebruik even.

*Lavendel essentiële olie werkt desinfecterend en reinigend. Het kalmeert en verbetert de stemming.

 

Kyra de Vreeze 
@kyraskitchen 
kyraskicthen.com