Een houten bedframe of een boxspring: Zo maak je de beste keuze!

Een houten bedframe of een boxspring: Zo maak je de beste keuze!

Slapen en geur: welke geuren hebben een positief effect op je nachtrust? Aan het lezen... Een houten bedframe of een boxspring: Zo maak je de beste keuze! 7 minuten
Bij het inrichten van een slaapkamer is de keuze van het bed cruciaal voor je slaapcomfort en de algehele sfeer van de kamer. Twee populaire opties die vaak tegenover elkaar worden gezet zijn boxsprings en houten bedframes. In dit artikel verkennen we de voordelen en nadelen van beide opties, om jou te helpen een weloverwogen keuze te maken.

Een boxspring bestaat uit een gestoffeerd onderstel op poten, waarbij het onderstel een binnenveringssysteem bevat. Dit wordt vaak gecombineerd met een matras en soms ook een topmatras, ook wel een topper genoemd. Boxsprings zijn vaak geliefd vanwege het hoge comfort en de luxe uitstraling, het kan je slaapkamer een waar hotelgevoel geven! Het veersysteem biedt bovendien goede ondersteuning en werkt drukverlagend, wat bijdraagt aan een betere nachtrust.

Houten bedframes zijn al eeuwenlang een uitstekende keuze en komen in een verscheidenheid van stijlen, van minimalistisch tot rustiek. Een houten bedframe bestaat uit een stevige -houten- constructie waar je een matras naar keuze in legt. Het tijdloze ontwerp en de natuurlijke schoonheid van hout brengen warmte en karakter in elke slaapkamer. Bovendien biedt een houten bedframe de mogelijkheid om zelf een matras te kiezen, niet beperkt door de opties van de gekozen boxspring, waardoor je altijd verzekerd bent van de optimale match én ongekend slaapcomfort.

Houten bedframes vs. boxsprings

In de zoektocht naar het perfecte bed kan het lastig zijn om te beslissen tussen een boxspring en een houten bedframe. Beide opties bieden unieke voordelen, maar ook enkele nadelen. Hieronder vergelijken we de twee opties op basis van enkele belangrijke aspecten: duurzaamheid, esthetiek, milieuvriendelijkheid en comfort.

Duurzaamheid

Het zal je wellicht niet verrassen dat op het gebied van duurzaamheid een houten bedframe de puntenscoorder is. Een houten bed heeft een robuust karakter en kan generaties lang mee gaan, onder andere omdat je de onderdelen eenvoudig kunt vervangen wanneer er onverhoopt een keer iets kapot gaat. Boxsprings daarentegen zullen eerder vervangen moeten worden, vaak vanwege slijtage aan het binnenveringssysteem of beschadigingen aan de stof.

In tegenstelling tot boxsprings, die je vaak in hun geheel moet vervangen na verloop van tijd, bieden houten bedframes een blijvende basis waarop je kunt vertrouwen, jaar na jaar. Zeker wanneer je kiest voor een houten bed van Loof geniet je niet alleen van de robuuste bouw maar ook van het tijdloze design. Bij de houten bedden is elk frame zorgvuldig ontworpen om met je mee te groeien, waarbij het vaak juist een diepere charme en karakter verkrijgt naarmate het ouder wordt. Dit betekent dat wanneer je matras aan het einde van zijn levensduur komt, je eenvoudigweg het matras kunt vervangen en het prachtige bedframe gewoon kunt blijven gebruiken. Dit is een duurzame oplossing die niet alleen je portemonnee spaart, maar dus ook het milieu ten goede komt.

Ga je verhuizen? Ook dan biedt een houten frame voordelen ten opzichte van een boxspring omdat je deze vaak helemaal kunt demonteren. En laten we eerlijk zijn, een losse plank de trap op tillen gaat toch wat makkelijker dan een grote boxspring van 1.60m x 2.00m.

Esthetiek

Hoewel esthetiek vooral een kwestie van smaak is, valt niet te ontkennen dat houten bedframes vaak meer flexibiliteit bieden dan boxsprings. Waar boxsprings doorgaans een gestandaardiseerde en uniforme look hebben die past bij de huidige trends, bieden houten bedframes juist vaak een tijdloze esthetiek. Bij Loof waarderen we vooral het minimalistische, zuivere design van onze houten bedframes, die naadloos integreren in vrijwel elk interieur. Deze designs blijven jarenlang actueel en raken nooit ‘uit de mode’, wat betekent dat je jarenlang kunt genieten van een stijl die zowel klassiek als hedendaags aanvoelt. Bovendien staan onze houten bedframes vaak hoger op hun poten, wat niet alleen een verfijnder gevoel in de kamer brengt, maar ook bijdraagt aan een ruimtelijk effect. Zeker wanneer je geen hele grote slaapkamer hebt is dan een fijne bijkomstigheid. Een dergelijk ontwerp zorgt er dus voor dat je slaapkamer minder vol aanvoelt dan wanneer je kiest voor een groter en massiever boxspring ontwerp, wat kan resulteren in een lichter gevoel wanneer je naar bed gaat en potentieel een betere nachtrust.

De waardering voor het verfijnde en tijdloze karakter van de Loof bedden blijkt niet alleen uit de feedback van klanten, maar ook uit hun populariteit in rustgevende accommodaties zoals B&B Noorderbed. Zowel in de slaapkamers van B&B Noorderbed als in de slaapkamer van eigenaren Wouter en Aline zijn houten bedframes terug te vinden. “Het zachte en speelse ontwerp spreekt me enorm aan, het is zo esthetisch”, vertelt Aline enthousiast. “We krijgen vaak positieve reacties van onze gasten. Niet alleen over de esthetiek van de B&B, maar ook echt specifiek over de houten bedframes van Loof”.

Milieuvriendelijkheid

Vandaag de dag niet meer uit je ‘voordelen vs. nadelen’ lijstje weg te denken is natuurlijk milieuvriendelijkheid. De houten bedden van Loof worden volledig gemaakt van duurzaam hout en zijn daardoor een milieuvriendelijke keuze. Ook boxsprings zijn verkrijgbaar in milieuvriendelijke materialen, let daarbij goed op dat het bed geen synthetische materialen bevat.

Ook fijn: omdat de materialen bij een houten bedframe beter gescheiden kunnen worden, draagt dit bij aan een efficiënter recyclingproces en vermindert het de milieu-impact. Dus wanneer je dan toch op je duurzame houten bed uitgekeken bent kun je er met een gerust hart afscheid van nemen!

Comfort

Misschien wel het belangrijkste aspect in het maken van je keuze: welk bed is het meest comfortabel en gaat je voorzien van de beste nachtrust? We kunnen je daarin echter geen duidelijk antwoord geven, omdat dit volledig afhangt van het matras dat je kiest. Een goede boxspring met een voor jouw lichaam passende vering en topmatras kan enorm comfortabel zijn. Net als dat het juiste matras in je houten bedframe jouw lichaam op de juiste plekken ondersteunt en een ultieme nachtrust biedt. Onze tip? Dat is natuurlijk het Morning matras met 7-zone pocketvering! Dit matras biedt namelijk gerichte ondersteuning aan verschillende delen van het lichaam door middel van zones die variëren in stevigheid.

Heb je snel last van allergieën? Dan is een houten bedframe vaak de betere keuze. In tegenstelling tot boxsprings, waarvan de gestoffeerde delen stof kunnen aantrekken, is een houten bedframe veel makkelijker schoon te houden. Je kunt het frame zelf eenvoudig afstoffen en de ruimte onder het bed moeiteloos stofzuigen. Dit zorgt voor een schone en frisse slaapomgeving - ideaal voor iedereen die graag een schone en frisse slaapomgeving heeft.

Door deze aspecten tegen elkaar af te wegen, kun je bepalen welk type bed het beste past bij jouw behoeften en levensstijl. Toch eerst in het echt het comfort van houten bedframes en ons Morning matras ervaren? We ontvangen je graag in onze showroom op het Hembrug terrein in Zaandam.