Van boom tot bed. Bosnisch vakmanschap op zijn best. Van boom tot bed. Bosnisch vakmanschap op zijn best.

Van boom tot bed. Bosnisch vakmanschap op zijn best.

Van boom tot bed. Bosnisch vakmanschap op zijn best. Van boom tot bed. Bosnisch vakmanschap op zijn best.

In Bosnië vonden wij een fabriek naar ons hart. Hier wordt met passie voor het inheemse hout en het ambacht gewerkt. Alle fases, van het drogen van het hout tot dé finishing touch, worden in eigen huis uitgevoerd. Nieuwsgierig naar het verhaal achter onze houten bedden? Lees hieronder hoe het maakproces er aan toe gaat.

 

In het bergachtige landschap in het Noorden van Bosnië ligt het stadje Tesanj. Een rustig stadje dat sinds een aantal jaren een meubelfabriek herbergt. Niet alleen worden wij blij van het specialisme en vakmanschap dat zij in huis hebben, maar ook de verantwoordelijkheid die zij nemen in het duurzaam winnen van hout. Wist je dat Bosnië tot de meest beboste landen van Europa behoort? Met name het midden en oosten van het land vormen een prachtig decor van bergachtige landschappen en dichte bebossing. Om dit te koesteren, neemt de meubelmakerij uitsluitend hout af van zagerijen die op een gezonde en verantwoorde manier kappen. Zo komt het hout dat wordt gebruikt voor onze meubels van bossen waar geen volledige kap wordt uitgevoerd. Dit houdt in dat de oude bomen worden gemarkeerd en weggehaald, waardoor de jongere bomen juist de kans krijgen om verder te groeien. Deze gezonde manier van kappen zorgt ervoor dat de bossen blijven bestaan waarbij de impact op het milieu minimaal is.

 

Het hout, afkomstig uit verschillende streken in Bosnië, wordt bij de fabriek aangeleverd in gezaagde stammen. De gezaagde stammen worden bij aankomst in de fabriek gekantrecht. Bij dit proces wordt het hart, spint en schors uit de plank gezaagd waardoor uiteindelijk enkel het bruikbare hout overblijft. De planken worden zo gelabeld dat er altijd te achterhalen is welke plank van welke boom komt. Dit wordt gedaan om bijvoorbeeld kleur – en kwaliteitsverschil in een meubel te voorkomen. Het resthout wordt gebruikt voor het verwarmen van de droogkamers en de meubelfabriek. Geen verspilling. Dat is het uitgangspunt.

 

De vers gezaagde planken worden allereerst in de open lucht te drogen gelegd, ook wel winddrogen genoemd. Dit gebeurt in grote loodsen op het terrein van de meubelfabriek. De duur van dit proces is afhankelijk van het type, de dikte en de conditie van het hout. Bij eiken kan het drogen soms wel een jaar in beslag nemen. Na de natuurlijke droging in de openlucht, vindt er ook nog kunstmatige droging in droogkamers plaats. Zodra het hout het juiste vochtpercentage heeft, is het hout klaar voor bewerking. De planken worden gezaagd en gelijmd voor een specifiek bed. De verlijming moet vervolgens vier weken stabiliseren voordat het bewerkt kan worden, dit om scheuren en kromtrekken van de delen te voorkomen.

 

 

Nu is het de beurt aan jouw bed: na het verlijmen worden de delen speciaal op maat gezaagd, gefreesd en geboord. De volgende stap is het schuren van het hout. Dit wordt met uiterste zorg gedaan zodat het hout klaar is voor de finishing touch. Elk meubel wordt vervolgens afgewerkt met een olie, zeep of lak. Voordat de bedden naar Nederland komen worden ze nog eens aandachtig geïnspecteerd. Zo kunnen wij er van op aan dat we kwaliteit leveren.

 

Heel voelbaar is de liefde en betrokkenheid die uitgaat van het vakwerk. De inmiddels bijna 60 werknemers die de meubelfabriek telt, komen zo goed als allemaal uit het stadje waar de fabriek is gevestigd, je kunt bijna spreken van een familiebedrijf. Stuk voor stuk loyale krachten die hun werk met passie voor het vak uitvoeren. Alles draait om duurzame productie van hoge kwaliteit. Waarden waar wij op kunnen bouwen. Ben je nieuwsgierig geworden naar de bedden die hun herkomst vinden in Bosnië? Bekijk hier Modest en Nook.