Hout met karakter. Zo komt ons hout aan haar unieke uiterlijk. Hout met karakter. Zo komt ons hout aan haar unieke uiterlijk.

Hout met karakter. Zo komt ons hout aan haar unieke uiterlijk.

Hout met karakter. Zo komt ons hout aan haar unieke uiterlijk. Hout met karakter. Zo komt ons hout aan haar unieke uiterlijk.

Het hout dat wordt gebruikt voor onze bedden heeft stuk voor stuk unieke eigenschappen. Al tijdens het groeiproces van een boom ontstaan verschillen in het uiterlijk van het hout. De lichte kleurverschillen en uiteenlopende tekeningen die hout vertoont, zijn natuurlijke kenmerken die de echtheid van het hout typeren. Dit is de handtekening die de natuur aan het hout heeft meegegeven. Lees hieronder enkele typische uiterlijke kenmerken van ons favoriete hout, eiken en beuken, waar onze bedden van zijn gemaakt.

Voelbaar anders

De eik is een ringporige boom. Dit houdt in dat in de lente, wanneer de groei van de eik het snelste is, een ring met veel grote vaten wordt gevormd. Later, in de zomer, neemt de groei af. Het hout dat dan gevormd wordt, is dichter van structuur. De manier van groeien zorgt voor een afwisseling van een open en een dichte nerf. Deze wisseling van structuren is in het hout niet alleen met het blote oog te zien, maar ook te voelen! De beuk is daarentegen geen ringporige boom. Dit heeft als resultaat dat het hout van de beuk een glad en fluweelzacht oppervlakte heeft.

Streepjes en spiegels

Naast verticale sapstromen, de hierboven genoemde nerven, heeft een boom ook sapstromen dwars door de stam. Deze lopen vanuit het hart naar de buitenkant van de boom. Wanneer deze sapstromen in de lengte worden doorgesneden ontstaat er een streperige tekening in het hout. Bij beuken zijn het die bekende kleine donkere streepjes. In eikenhout zijn houtstralen nog opvallender wanneer deze in de lengterichting worden gesneden. In het geval van eiken spreken we dan van ‘spiegels’. Je kunt de spiegels herkennen aan de wisseling van kleur bij een bepaalde lichtinval.


Dosse, kwartiers en halfkwartiers

Niet alleen de herkomst en de seizoenen zijn van invloed op het uiterlijk van het hout. Ook de zaagwijze heeft invloed op de tekening die uiteindelijk zichtbaar wordt. Er zijn over het algemeen drie zaagwijzen te onderscheiden: dosse, kwartiers en halfkwartiers. Kenmerken aan een dosse gezaagde plank is de vlamvormige tekening die tevoorschijn komt. Daarentegen zie je bij een kwartiers gezaagde plank juist een egale tekening én, in het geval van eiken, veel spiegels. Halfkwartiers geeft een tekening die tussen het dosse en kwartiers gezaagde hout in ligt. Het eiken en beuken voor onze bedden wordt zo verzaagd dat het hout maximaal tot zijn recht komt. Om een rustige uitstraling van het hout te waarborgen, worden onze meubels samengesteld uit kwartiers en halfkwartiers gezaagde planken.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ons hout in het echt zien en voelen? Vraag nu samples aan. Dan zorgen wij dat ze gratis op je deurmat belanden.